Pages Menu
Facebook
Categories Menu

Posted by on Jun 13, 2013 in Slajder | 0 comments

Gorionik Turbo Jet Tip ST2

Gorionik Turbo Jet Tip ST2

Turbo Jet Tip ST2

Gorionik (plamenik) velike brzine koji radi na gas

TEHNICKI PODACI

 

Vrste gasova za sagorevanje: Zemni gas,Tecni butan, propan i mešavine,Biogas
Ucinak (kapacitet): 30 – 180 kW
Neophodan pritisak gasa: 0,3 – 1,0 bar
Neophodan pritisak vazduha: 60 – 75 mbar
Izlazna brzina kod najveceg opterecenja: 180 m/s
Podrucje regulisanja: 20 : 100 %
Faktor (suvišnog) vazduha: 0,9 – 1,8

Kao  vazduh koji je potreban kod gorenja može se koristiti hladan vazduh ili prethodno zagrejan vazduh temperature maksimalno 300º C.

 

SASTAV I FUNKCIJA

Gorionik (plamenik)  Turbo Jet Tip ST2  poseduje glavu od aluminijumskog odlivka u  kojoj su smešteni svi prikljuci za vazduh i gas i kontakti za paljenje i kontrolu plamena. Zatim, glava gorionika sadrži jedan merni ložni uglavak za merenje vazdušnog pritiska i jedan stakleni okular za kontrolu pregradnog diska.

 

Prikljucak za vazduh: R 2″ unutrašnji navoj (serijski isporucujemo ložni uglavak za cev koji ima 60 mm u pre?niku spolja)
Prikljucak za gas: Stezanje zaptivnog prstena 12 mm

 

Cev za gas je ušrafljena u središte glave gorionika. Na njoj se isto tako nalaze u zavrtanjskoj vezi dizna (mlaznica) za gas sa pregradnim diskom i oboje su od visoko vatrostalnog specijalnog celika. Glava gorionika je pricvršcena za cev gorionika sa tri tzv brze kopce. Glava se može demontirati i bez alata što omogucuje brzu i jednostavnu kontrolu, odnosno cišcenje pregradnog diska ili dizne za gas.

Gas i vazduh se uvode u komoru gorionika na dva stepena pri cemu paljenje sledi na prvom stepenu kada vladaju male brzine strujanja. Ovim principom se obezbedjuje sigurno paljenje i stabilan plamen. Sagorevanje uglavnom usledjuje u komori gorionika koja je kupastog oblika i napravljena je od silicijum karbida.

 

OPREMLJENOST I UPRAVLJANJE

Gorionik se može regulisati na dva stepena (malo opterecenje – veliko opterecenje) ili pak kao ISKLJUCENO – UKLJUCENO. Smanjenje pritiska gasa pri malom opterecenju ide preko regulatora za pritisak gasa i za magnetni ventil. Vazduh se upravlja preko jednog ventila koji radi na motorni ili na pneumatski pogon. Za odredjene primene gorionik opremamo tako da ima regulisanje jednakog pritiska za gas i za vazduh.

 

Kada se radi o dovodu gasa, u svakom gorioniku se nalaze:

 

– kuglicni ventil za zatvaranje

– ventil za fino regulisanje gasa

– magnetni ventil za bezbednost u radu sa gasom

– crevo za gas (potpuno metalno crevo – talasasta cev od nerdjajuceg celika)

Regulisanje kolicine vazduha ide u zavisnosti od zahvacene kolicine gasa, preko jednog ventila sa rucnim podešavanjem koji se nalazi u gorionikovom dovodu vazduha.

U blizini svakog gorionika nalaze se njegove komande koje su smeštene u jednom ormaricu od celicnog lima i uglavnom su montirane na razdelnoj cevi za gas, a sadrže sledece uredjaje:

 

– prekidac (Iskljuceno – Ukljuceno – Start)

– kontrolne lampice (zelana = u pogonu, crvena = smetnja)

– elektronski automat za plamen sa kontrolom plamena preko jonizacije

– transformator paljenja

PRIMENA

Gorionik proizvodi jedan plavi nezraceci plamen velike brzine. Ovo ga cini narocito podesnim da bude umetak u pecima za pecenje fine i grube keramike. Usled velike brzine strujanja dolazi do mešanja vrelog mlaza gasa sa atmosferom u peci što ga odmah ohladi. Time je iskljuceno lokalno pregrejavanje u vatrenom prostoru ili u prorezu sagorevanja. Nije potrebno da se plamen rashladjuje spoljnim vazduhom.

 

Gorionik Turbo Jet Tip ST2  može da se proizvede u bilo kojoj dužini (najmanje 500 mm,).

Zbog svog malog spoljašnjeg precnika Ø od 110 mm izrazito je pogodan za ugradnju u otvore za razgorevanje vatre kao i u zid peci u vidu  bocnog gorionika koji dejstvuje kroz police tj. nivoe u peci. Kod nesimetricnog montiranja gorionika u otvor za razgorevanje vatre ostaje još dovoljno prostora za okular za vršenje kontrole plamena i robe koja se pece.

 

Buduci da je specijalno razvijen da služi kao umetak u ciglarskim pecima, gorionik Turbo Jet Tip ST2   je izrazito pogodan za cirkulaciju atmosfere u peci u podrucju zagrevanja. Zato što gori štedljivim plamenom može da se primeni i u zonama gde je niža temperatura (na primer, u zonama pragova, punih nosaca itd.) gde daje najbolje rezultate. Kao gorionik koji ima šiljke od silicijum karbida otporne na habanje on ima dug vek trajanja što se tice njegove glavne vatre i obezbedjuje vrlo ravnomerno gorenje vec i kod uskih proreza gde se vrši sagorevanje.

 

 Potvrda o kvalitetu

preuzmite pdf dokument

Adobe-PDF

 

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress